Kitlesel Fonlama
Kitle fonlama sisteminde 2 TEHDİT - Yazdırılabilir Sürüm

+- Kitlesel Fonlama (https://kitlefon.com)
+-- Forum: KFS Hakkında (https://kitlefon.com/forumdisplay.php?fid=155)
+--- Forum: Kitle Fonlama (https://kitlefon.com/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Konu: Kitle fonlama sisteminde 2 TEHDİT (/showthread.php?tid=143)

Kitle fonlama sisteminde 2 TEHDİT - admin - 03-09-2024

Birkaç aydır KFS sistemini inceliyorum 
Kitle fonlama için en büyük iki tehdit (varoluşsal tehditler)
  • Şirketlerin yüksek değerlemeleri
  • yönetilmeyen ve açık fiyatla yürütülen ikincil piyasa

bu konulara çözüm arayışına girdim bu tehditleri önlemek için üç yöntem ilk olarak aklıma geldi

1. değerlemenin demokratikleşmesi (Yatırımcı Dostu Değerleme)
  2. kitlenin kurumsallaştırılması
  3. İkincil Piyasada Fiyatların Gizlilik esası 

1- DEĞERLEMENİN DEMOKRATİKLEŞTİRİLMESİ
Bu kavram bağımsız değerleme kuruluşlarının bile ücretlerini Girişimlerden alması sebebiyle bir yönüyle bağımlı oldukları sebebiyle ortaya çıktı. 
Değerlemenin Demokratikleşmesi demek yatırımcıların bir ortamda bir araya gelip şirket ile ilgili kendi birikimlerinden elde ettikleri şirket değerleme anlayışlarını ifade etmeleri ve bu değerlemelerin ortalaması ile bir adil değerlemenin ortaya çıkması demek. Yatırımcılar kendi çıkarlarını gözeterek bu değerlemeleri yaptıklarından bu değerlemeler yatırımcı dostu değerlemeler olacaktır.

2- KİTLENİN KURUMSALLAŞTIRILMASI
Kitleyi oluşturan bireylerin kendi çıkarlarını yürütmek için tam zamanlı mesai ayırmalarının mümkün ve doğru olmadığı düşüncesiyle bu işi profesyonel olarak yapacak Portföy Yönetim Şirketleri ile birlikte yapmaları bu başlık için bir önerim. GSYF'ler kitleyi kurumsallaştırma için bir yöntem olabilir ya da dernekleşme de denenebilir. Ama ben GSYF'nin daha hızlı bir çözüm olabileceği düşüncesindeyim. Çünkü

1- GSYF kurumsallaşmış SPK da oturmuş regülasyonlara tabi KFS henüz değil
2- Herhangi bir Portföy Yönetim Şirketine gidip GSYF kurulabilir ortak olunursa portföy yöneticisi doğru yerlerde exit yapabilir birebir takip edebilir böylelikle ikincil piyasada fiyatların da istikrara kavuşmasına sebep olur.
3- Yani ben diyorum ki ormanda bir kulübe kurduk bunu gidip bir köye ya da belediyeye tabi edelim altyapı hizmetlerinden faydalanalım tek aşına kulübeyi çekip çevirmek kolay değil
4- GSYF sadece bir öneri ama SPK nın sağlam altyapısı altına girmiş olacaksınız her sene enflasyon muhasebesi ile MKK fiyatları enflasyon oranında değerlenecek ve kayda girecek vb.
5- Benimle kurmak zorunda değilsiniz ki ben bunu istemem de neden uğraşayım o kadar toplantı görüşme bir sürü vakit kaybı benim için. ama kurumsal bir yapıya dönüştürürseniz kitle daha güçlü olur bence diyorum
bu sebeplerle ben beynel milel KFS şirketlerinin portföy olarak olduğu izahnamesinde bunların açıkça belirtildiği yeni bir fon kuralım diyorum KFS-Teknoloji Fonu vb. yeni fonlar bireysel olarak al sat yapmayla uğraşılarak şirketlerin piyasa değerlerini öldürecek bir yapıdan daha regüle daha yönetilebilir bir duruma geçsin diyorum 

3- İKİNCİL PİYASALARDA ALIŞ SATIŞLARIN FİYAT GİZLİLİĞİ ESASI İLE YAPILMASI
Bence bu zaten yasal bir gereklilik kimse şirketinin değerinin bireylerce çok küçük pay sahiplerince belirlenmesini kabul edemez. Bu doğru da olmaz ama şu anki kitle fonlama sistemi ikinci el piyasasında yapılan tamamen bu.

Dr. Elyase İskender
Not: Sulandırma (Seyreltme) ile ilgili de yükselen bir tepki var onun için de KİTLENİN KURUMSALLAŞMASI etkili olacaktır ama bir başka yazı da o konuya da alternatif öneriler getirmeye çalışacağım.